Verta žinoti

Česnakų sodinimas ir auginimas

Turbūt nerasime virtuvės, kurioje maisto gardinimui nebūtų naudojamas česnakas (lot. Allium Sativum). Dėl jame esančių eterinių aliejų specifinio kvapo ir skonio ši prieskoninė daržovė labai plačiai naudojama įvairių patiekalų gamybai daugelyje šalių. Ne visiems patinka jo aitrus skonis ir kvapas, ypač vaikams, tačiau nauda mūsų organizmui neabejotina ir mokslo įrodyta. Česnakuose esantys fitoncidai ir alicinas efektyviai kovoja su bakterijomis ir veikia antiseptiškai. Maistui naudojamos česnakų požeminės dalys - ropelės ir antžeminės dalys - laiškai.
Daržuose auginami žieminiai ir vasariniai česnakai. 

Česnakų sodinimas

Česnakai gerai auga derlingame, vidutinio sunkumo dirvožemyje priemolyje ar priesmėlyje, saulėtoje, neužmirkusioje vietoje. Tinka sodinti, kur prieš tai lysvėje augo kitos daržovės - kopūstai, agurkai, žirniai, pupos. Sodinimui išrenkamos didelės, sveikos skiltelės. Rekomenduojama jas parą pamirkyti labai silpname (0,05 proc. koncentracijos) kalio permanganato tirpale. 

Vasariniai česnakai sodinami anksti pavasarį - balandžio mėnesį, kai pradžiūsta žemė. Žieminiai česnakai sodinami rudenį - rugsėjo pabaigoje, maždaug iki spalio vidurio, kad spėtų įsišaknyti (tam reikia 40-50 dienų). 

Vasariniai česnakai sodinami 4-5 cm gylyje, žieminiai - 6-8 cm gylyje. Sodinama tarp skiltelių paliekant 5-10 cm tarpus, o tarp eilių - 20-30 cm.

Pasodinti česnakai užmulčiuojami durpių, komposto, pjuvenų ar šiaudų sluoksniu (vasariniai česnakai - plonesniu, žieminiai - storesniu). Mulčas gerina česnakų žiemojimą, pavasarį stabdo piktžolių dygimą, vasarą sulaiko dirvos drėgmę.

Verta žinoti, kad česnakai, pasodinti šalia bulvių ar pomidorų, apsaugos nuo maro, šalia braškių ar rožių - nuo puvinio ir grybinių ligų, šalia pupelių - nuo bakteriozės. Nepamirškime, kad česnakai fitoncidiniai augalai ir jų simbiozė su kitais augalais gali būti labai naudinga. 

Drambliniai česnakai

Drambliniai česnakai (lot. Allium Ampeloprasum) - tai česnakinių (lot. Alliaceae) šeimos daržovė pradedanti populiarėti ir Lietuvoje. Nors išvaizda ir primena įprastą česnaką, tačiau skonis labiau artimas kitai svogūninei daržovei - porui. Dramblinių česnakų ne be reikalo toks pavadinimas - jų galvelės labai didelės, keletą kartų didesnės už įprastinių česnakų, kartais vos telpa į delną, be to, jie auga labai aukšti - iki 1,6 m ir žydi dekoratyviais burbulo formos žiedais. Dramblinių česnakų auginimas ir priežiūra panaši kaip žieminių česnakų.

Česnakų auginimas, priežiūra ir tręšimas

Sudygusių česnakų tarpueilius purenkite atsargiai, arti dirvožemio paviršiaus esančios šaknys jautrios pažeidimams, todėl antroje vasaros pusėje, jei nėra piktžolių, geriau nepurenti.
Augant česnakams reikia stebėti, kad jiems netrūktų drėgmės, nes ši daržovė mėgsta purią ir drėgną dirvą. Jei pasitaiko labai karšta ir sausa vasara ir česnakai nepakankamai laistomi, jie užaugina mažas galveles.

Augimo pradžioje česnakai tręšiami daugiau azoto turinčiomis trąšomis. Jeigu azoto trūksta, gelsta lapai, augalai skursta. Šaknų formavimąsi ir augimą bei ropelių formavimąsi vegetacijos pradžioje spartina fosforas ir kalis, todėl antrą kartą (maždaug po mėnesio) tręšiama daugiau fosforo ir kalio turinčiomis trąšomis. Jei tręšimui nenorima naudoti cheminių trąšų, tam labai tinka medžio pelenai. Medžio pelenai - tai labai vertinga natūrali trąša. Juose yra daug naudingų mikro ir makro elementų (kalio, kalcio, natrio, fosforo, magnio, cinko molibdeno, silicio, vario, boro) reikalingų, kad augalai augtų sveiki ir stiprūs.

Česnakų derliaus nuėmimas

Česnakai, atsižvelgiant į veislės ankstyvumą, užauga per 70-100 dienų. Česnakų derlius nuimamas kai pusė lapų nugelsta ir išgula ir kai pradeda trūkinėti žiedynų apvalkalai. Tai maždaug atsitinka liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje. Svarbu nepavėluoti iškasti česnakų, kol jų galvelės dar tvirtos, padengtos standžiu apvalkalu ir neatsiskyrusios. Nurauti česnakai su visais lapais džiovinami 5-10 dienų, paskui nuvalomi, nupjaunamos šaknys ir lapai. Saugoma sausoje vietoje.

Česnakų derlius iš 1 hektaro

Tiems, kas ketina imtis česnakų auginimo profesionaliai, verta žinoti, kad vienam hektarui žemės apsodinti reikės 1200 kg česnakų skiltelių. Iš šio kiekio galima tikėtis maždaug 12 tonų derliaus.
 

Gal jus sudomins naujausi skelbimai?