Verta žinoti

Šilauogių sodinimas ir priežiūra

Sodinė šilauogė (Vaccinium) - erikinių šeimos augalas. Turbūt mažai rasime sodininkų, kurie dar nebandė užsiauginti šilauogių savo sode. Šios labai skanios ir vertingos uogos labai vilioja jų užsiauginti patiems. Vieniems pavyksta tai padaryti, o kitiems - nelabai. Tam, kad pavyktų visiems norintiems pasiekti tikslą - gauti gausų šilauogių derlių, apžvelgsime šilauogių auginimo ypatumus:

Kaip išsirinkti šilauogių sodinukus

Šilauogės pagal uogų subrandinimo laiką skirstomos į:

  • ankstyvas (liepos vidurys ir pabaiga). Veislės – Weymouth, Duke, Reka, Spartan, Earliblue, Patriot;
  • vidutinio ankstyvumo (liepos pabaiga - rugpjūčio vidurys). Veislės – Toro, Bluecrop, Bluejay, Berkeley, Bluegold;
  • vėlyvos (rugpjūčio pabaiga - spalio vidurys). Veislės – Herbert, Nelson, Dixi, Elliot.

Auginant skirtingo ankstyvumo augalus derliaus galima tikėtis nuo liepos vidurio iki spalio, todėl pravartu išsirinkti skirtingo derėjimo veisles, tačiau rekomenduojama rinktis daugiau iš ankstyvųjų arba vidutiniškai ankstyvų veislių, kadangi vėlyvosios, Lietuvos klimato sąlygomis ne visada spėja prinokti.

Šilauogės - ne tik labai skanias ir naudingas uogas auginantis krūmas, bet ir labai dekoratyvus augalas - pavasarį žydi smulkiais baltais žiedeliais, rudenį - lapai nusidažo gražia raudona spalva, o žiemą - dėmesį atkreipia spalvingi stiebai. Todėl, atsižvelgiant į šilauogių auginimo ypatumus, jas, kaip dekoratyvinį-naudingą augalą galima derinti su kitais rūgščią dirvą mėgstančiais augalais, pvz., hortenzijomis, rododendrais, azalijomis, magnolijomis, viržiais, bruknėmis, spanguolėmis.

Pagal krūmo aukštį šilauogės skirstomos į žemaūges, pusiau aukštaūges ir aukštaūges.

Renkantis šilauogių sodinuką iš augintojų, kaip ir kiekvieną augalą, svarbu atidžiai apžiūrėti ar nesimato augalo pažeidimų, kenkėjų, jei augalas auga vazone - ar pro skylutę vazono dugne lenda naujos šaknelės. Rinktis tankų, proporcingai susiformavusį, neištysusį, turintį gausią šaknų sistemą sodinuką, turintį bent du gerai išsivysčiusius 40–50 cm ilgio stiebus be dėmių. Geriausia rinktis 2-3 metų sodinukus. 

Kada sodinti?

Šilauogių sodinukus augančius vazonuose galima sodinti bet kada nuo pavasario iki rudens, kol nėra sušalusi žemė, o sodinukus atviromis šaknimis galima sodinti tik pavasarį arba rudenį. Kaip ir dauguma augalų pavasarį pasodinti turi daugiausia šansų prigyti ir įsitvirtinti dirvoje, adaptuotis prie naujos vietos.

Kaip sodinti?

Šilauogės yra ilgaamžis augalas, sodinamas mažiausiai 25 metams, todėl joms reikia atsakingai parinkti vietą. Vieta turėtų būti atvira, saulėta, apsaugota nuo stiprių vėjų.

Sodinant šilauoges kasamos 60 cm gylio ir 0,8-1 m. skersmens duobės. Žemaūgės ir pusiau žemaūgės šilauogės sodinamos 60-80 cm atstumu viena nuo kitos, tarp eilių paliekant 2-2,5 m tarpus, aukštaūgės - 1-1,5 m atstumu viena nuo kitos, tarp eilių paliekant 2,5-3 m tarpus. Į iškastas duobes pripilama rūgščių durpių, spygliuočių pjuvenų, drožlių ar skiedrų, žemės mišinys gerai suslegiamas, priliejama vandens. Paviršių reikėtų užmulčiuoti 5-10 cm storio spygliuočių pjuvenų (papuvusių) ar medžio žievių sluoksniu.

Rekomenduojama pasodintoms šilauogėms išskinti visus žiedus, kad geriau paaugtų šaknys ir pats krūmas.   

Auginimas, laistymas, tręšimas 

Geram šilauogių augimui būtina jas mulčiuoti. Mulčiavimas palaiko drėgmę, pastovią dirvos temperatūrą, apsaugo šaknis nuo iššalimo, nuo piktžolių, nuo išdžiūvimo. Mulčas substratą padaro purų ir pralaidų orui, jis išlieka geros struktūros.

Šilauogės labai mėgsta drėgmę, todėl jas būtina nuolat laistyti, ypač neseniai pasodintus sodinukus. Tačiau vandens perteklius, kai augalai kelias dienas mirksta vandens baloje - šilauogėms pražūtingas.

Šilauoges tręšti reikia saikingai, nes pertręšti augalai gali žūti. Po pasodinimo pirmus metus geriau visai netręšti. Geriausia tręšti specialiomis šilauogėms skirtomis trąšomis pagal gamintojo nurodytas rekomendacijas. Paskutinis tręšimas turėtų būti ne vėliau kaip iki liepos vidurio, kad augalai spėtų pasiruošti žiemai ir sumedėtų jaunos šakelės. Jei uogynas mulčiuotas pjuvenamos, trąšų kiekį reikia padidinti.

Genėjimas

Šilauoges genėti reikia gana intensyviai, jeigu norite skinti stambias uogas. Jeigu krūme, ypač jauname, yra mažai ir silpnų, ištįsusių stiebų, juos visus reikia patrumpinti maždaug trečdaliu (arba daugiau), kad jie šakotųsi ir formuotų proporcingą krūmą bei gausų derlių. Formuojamasis šilauogių genėjimas pradedamas nuo 5 metų amžiaus, kai krūmas priaugina daugiau šakų. Genima kasmet. Tinkamiausias šilauogių genėjimo laikas yra vasario pabaiga - kovo mėnuo. Šalinamos nusvirusios, sutankėjusios šakos, retinamas vainikas. Genima paliekant krūme 6-13 skirtingo amžiaus stiebus. Senesnius kaip 9-12 metų šilauogių krūmus galima atjauninti, nupjaunant visas šakas beveik iki žemės.

Dauginimas

Dauginimui ūgliai gali būti pjaunami vėlyvą rudenį, žiemą arba ankstyvą pavasarį. Ūgliai daromi 12 - 14 cm ilgio su 2 - 3 lapais, apačia nupjaunama įstrižai, viršutinis pjūvis lygus. Auginiai sodinami į dauginimo dėžutes 5 cm atstumu taip, kad paviršiuje liktų vienas trečdalis jų ilgio su 1-3 pumpurais. Dauginimo sub­st­ratas ruošiamas iš durpių, smėlio, perlito ar pjuvenų mišinių. Galima naudoti augimo stimuliatorių. Labai svarbu palaikyti substratą nuolat drėgną. Po 2-3 savaičių pradeda sprogti auginių pumpurai ir ima augti nauji ūgliukai. Auginių tręšti negalima, būtina tik sistemingai juos apdoroti fungicidais, kurie užkerta kelią ūglių grybinėms ligoms. Praėjus 6-8 savaitėms po sodinimo, pradeda formuotis pirmosios šaknelės. Tada augalus galima perkelti į lauką.

Kaip paruošti žiemai?

Šilauogės gana atsparios žiemos šalčiams, todėl jų dengti nereikia, tačiau šaknis reikėtų apmulčiuoti papildomu durpių sluoksniu ar spygliuočių pjuvenomis ar žievėmis. Taip pat reikėtų apsaugoti nuo laukinių gyvūnų, nes stirnos ir kiškiai labai mėgsta jomis pasmaguriauti.

Kodėl raudonuoja lapai?

Jei šilauogių lapai raudonuoja vasaros metu, tai rodo, kad joms yra nepalankios augimo sąlygos, o dažniausiai tai yra per mažas dirvos rūgštingumas ir tokią dirvą reikia skubiai parūgštinti ir augalus patręšti. Kai šilauogių lapai parausta rudenį, tai normalu, nes taip augalai reaguoja į žemėjančią oro temperatūrą.

Parduodami šilauogių sodinukai