Verta žinoti

Kaip auginti žemuoges?

Žemuogės ir jų veislės

Daugelio mėgstamos kvapnios ir gardžios žemuogių uogos. Tačiau jos ne tik skanios, bet ir labai naudingos mūsų organizmui, nes turi daug vitaminų (C, B, E, K, PP), mineralų (geležies, kalcio, cinko, magnio, jodo) ir organinių rūgščių. Žemuogės natūraliai auga pamiškėse ir pievose. Šios laukinės uogos yra kvapniausios ir turi daugiausia naudingųjų medžiagų. Tačiau ne kiekvienas turime galimybę ir noro ilgai vaikštinėti miškuose ir braidyti pievas tam, kad prisirinkti šių uogų, todėl galima rinktis sukultūrintas žemuogių veisles, kurios puikiai augs mūsų soduose, daržuose, balkonuose ar terasose. Nors šios uogos ir ne tokios kvapnios kaip laukinės, bet taip pat skanios ir yra žymiai didesnės bei derlingesnės. 

Prekyboje galima rasti keletą žemuogių veislių - ankstyvųjų, vidutiniškai ankstyvų, vėlyvųjų ir derančių be perstojo visą sezoną dar vadinamų remontantinėmis.  Remontantinės žemuogės neišaugina ūsų, auga kompaktiškai ir neplinta, todėl jas galima auginti vazonuose balkone ar terasoje, pakeltose lysvėse. Tokias geriausia ir rinktis. Populiariausios remontantinių žemuogių veislės Regina, Rugia, Baron Solemacher, Yelow Cream (geltonosios), Yellow Wonder (geltonosios), Red Wonder. Įdomu, kad geltonųjų žemuogių, kurių skonis nenusileidžia įprastoms raudonosioms, nelesa paukščiai, nes jiems jos atrodo neprinokusios.

Žemuogių sėjimas ir dauginimas

Žemuogės auginančios ūsus dauginamos atskyrus ūsų užaugintus kerelius “vaikus” arba iš sėklų. Remontantinės žemuogės dauginamos dalijant kerus arba iš sėklų. Kero dalijimas labai naudingas augalui, nes vienoje vietoje 3-4 metus augdamas jis sutankėja, šaknys pradeda išlipti į dirvos paviršių ir blogiau pasisavina maisto medžiagas, dėl to pradeda vesti mažiau uogų, jos būna smulkesnės. 

Jei norima žemuogių užsiauginti iš sėklų, jos sėjamos vasario, kovo mėnesiais. Sėklas galima susirinkti patiems (nuskinti prinokusią uogą, ją išdžiovinti ir atskirti sėklas), tačiau patogiau ir patikimui jas įsigyti parduotuvėje. Tam, kad užtikrinti geresnį sėklų sudygimą rekomenduojama jas stratifikuoti - 1-5 savaites palaikyti sėklų pakelį šaldytuve ir tada sėti. Taip tarsi atkartojamas natūralus gamtos ciklas, kai sėklos yra veikiamos įvairių temperatūros ir drėgmės svyravimų, kas yra būtina paskatinti sėklos daigumą. Sėklos sėjamos į sudrėkintą daiginimo substratą, truputi paspaudžiamos ir labai plonai užberiamos. Kad neišgaruotų drėgmė ir būtų palaikoma pastovi temperatūra, daigykla uždengiama plėvele ar permatomu dangteliu. Kartais pravėdinama, kad išgaruotų drėgmės perteklius. Dangtelis ar plėvelė nuimama kai sudygsta daigeliai. Jiems toliau augti labai svarbu geras apšvietimas ir drėgmė bei ne per aukšta temperatūra (geriau iki 15 laipsnių). Jei daigeliai sudygsta labai tankiai, pasirodžius 3-4 lapeliams, jie pikiuojami t. y. persodinami po vieną į didesnius indelius. Daigeliai perkeliami į lauką kai turi ne mažiau kaip po 4-5 lapelius. Žemuogių daigai persodinami į pastovią augimo vietą gegužės mėnesį. 

Žemuogių auginimas ir priežiūra

Žemuogėms parenkama saulėta, šilta nuo vėjų apsaugota vieta. Žemuoges sodinti galima tiek pavasarį, balandžio antroje pusėje, tiek ir rudenį, rugpjūčio antroje pusėje. Žemuogės gali būti auginamos tiek įprastose daržo lysvėse, tiek pakeltose, taip pat vazonėliuose ar loveliuose, kurie statomi balkonuose ar terasose. 

Dirvos paruošimas: žemuogėms tinka derlingas, šiek tiek rūgštokas priesmėlio arba lengvesnio priemolio dirvožemis, kuris prieš sodinant pagerinamas kompostu ar kitomis organinėmis trąšomis, supurenamas ir palaistomas. 

Lengviausia žemuoges auginti dirvą uždengus agroplėvele, kurioje padarius įkirpimus į duobeles pasodinami daigai. Tokiu atveju nereikia ravėti, šaknys apsaugomos nuo šalčio (žemuogių šaknys arti dirvos paviršiaus, todėl yra pavojus apšalti), drėgmė ne taip greitai išgaruoja ir uogos visada būna švarios. Sodinimo atstumai priklauso nuo to kokioje vietoje sodinama - lysvėje reikėtų laikytis 25-30 cm atstumo, o vazonuose ar loveliuose - galima ir mažesnio, tačiau reikia turėti galvoje, kad tankiai susodinti daigai konkuruos dėl maisto medžiagų, stelbs vienas kitą ir prasčiau derės. Žemuogės pražysta trečią gyvenimo mėnesį, o po ketvirto - sunokina pirmąsias uogas. O toliau žemuogių priežiūra labai paprasta - pavasarį nuskinami sudžiūvę lapai, augimo sezonu laistoma, kad neperdžiūtų, tręšiama universaliomis kompleksinėmis arba braškių trąšomis. Su tręšimu geriau nepersistengti, nes per daug trąšų gavusios žemuogės išaugins daug vešlių lapų ir mažai uogų. 

Žemuogės anksčiau sunokintų uogas jei pavasarį krūmelius apdengtume balta agroplėvele. Ją galima laikyti iki vasaros kai dienos ir naktys tampa maloniai šiltos ir vėl užtiesti rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais kai remontantinės žemuogės nokina gausiausią derlių ir joms ypatingai būtina šiluma.

Žemuogių auginimas balkone ar terasoje vazonuose

Žemuogės puikiai auga ir dera pasodintos vazonuose ar loveliuose. Netgi žemuoges balkonuose ar terasose vertėtų rinktis labiau nei braškes, nes jos gausiau dera ir sparčiau auga. Geriau rinktis remontantines veisles derančias nuo pavasario iki spalio mėnesio. Balkone ar terasoje jos gali augti nuo gegužės pradžios, bet, jei bus šalta naktis, pridenkite agro plėvele ar įneškite į vidų. Gražu kai sodinamos skirtingų spalvų - raudonos ir geltonos žemuogės viename lovelyje ar vazone. Lengviau prižiūrėti žemuoges susodintas po keletą lovelyje ar didesniame vazone nei po vieną mažesnėse talpose. Vazono ar lovelio nereikėtų statyti toje vietoje, kur visą dieną kepina pietinė saulė, nes augalui truks drėgmės ir jis neves uogų. Gausiam derėjimui svarbus reguliarus laistymas
 

Žemuogių sodinukų skelbimai