Verta žinoti

Braškių veislės: kaip išsirinkti?

Raudonos, kvapnios, saldžios uogos-vasaros simbolis - kas? Žinoma, tai - braškės. Visi, kas nori jų užsiauginti savo darže, pirmiausia susiduria su klausimu - kokias pasirinkti? Ankstyvos, vėlyvos, remontantinės - kurios geriau? O dar veislių daugybė… Atsakymus pabandysime pateikti apžvelgdami populiariausias braškių veisles Lietuvoje.

Ankstyvos, vėlyvos, remontantinės braškės. Geriausios braškių veislės

Braškių veisles galima skirstyti pagal derėjimo laiką:

Ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės

laikomos tos, kurios pradeda derėti gegužės pabaigoje, birželio pradžioje ir baigia derėti birželio pabaigoje, liepos pradžioje. Populiariausios Lietuvoje auginamos šios ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškių veislės:

  • Alba (labai ankstyva) - labai derlinga veislė, uogos didelės, gražios, kereliai gerai auga, atsparūs ligoms ir šalčiams.
  • Allegro (labai ankstyva) - nauja veislė, uogos vidutinio dydžio ir didelės, kūgio formos, tvirtos, ryškiai raudonos spalvos, labai skanios ir saldžios, todėl labai tinka komerciniam auginimui. Labai anksti duoda derlių, tą sąlygoja ir tai, kad žiedynai išsidėstę po lapais, kas apsaugo nuo šalnų. Kereliai atsparūs ligoms.
  • Asia (vidutinio ankstyvumo) - uogos didelės, briaunuotos formos, saldžios, kereliai vešlūs, gerai auga, atsparūs ligoms.
  • Christine (ankstyva) - iš naujesnių veislių, uogos šviesiai raudonos spalvos, dera pakankamai ilgai, apie keturias savaites, kereliai atsparūs šalčiams ir ligoms.
  • Dahli (labai ankstyva) - nauja veislė, uogos vidutinio dydžio, labai gerai išsilaikančios, kereliai atsparūs ligoms.
  • Daroyal (labai ankstyva) - uogos tamsiai raudonos spalvos, labai skanios, didelės, kūgio formos, kereliai atsparūs ligoms ir šalnoms.
  • Darselect (vidutinio ankstyvumo) - uogos didelės, gražios, labai aromatingos, šviesiai raudonos. Kereliai dideli, atsparūs šalnoms ir ligoms.
  • Deluxe (vidutinio ankstyvumo) - uogos didelės, apvalios, gausiai dera, kereliai statūs, atsparūs ligoms ir šalčiui.
  • Dukat (vidutinio ankstyvumo) - sparčiai auganti, nereikalaujanti ypatingos priežiūros, labai derlinga ir atspari veislė. Tinka auginti po priedangomis ankstyvam derliui gauti. Uogos didelės ir labai didelės, kūgio formos.
  • Ines (labai ankstyva) - labai derlinga, uogos tamsiai raudonos, didelės, skanios ir labai kvapnios.
  • Elkat (vidutinio ankstyvumo) - uogos didelės, kvapnios, sultingos, transportabilios, kereliai labai derlingi, atsparūs ligoms ir šalčiams. Ši veislė rekomenduojama pradedantiesiems ūkininkams.
  • Elsanta (vidutinio ankstyvumo) - ši veislė tarsi braškių etalonas, pagal jos derėjimo laiką braškės skirstomos į ankstyvąsias ir vėlyvąsias (tos, kurios dera anksčiau už šią veislę, vadinamos ankstyvosiomis, tos, kurios dera vėliau - vėlyvosiomis). Turi klasikinę braškių išvaizdą ir skonį, labai derlinga, uogos vienodo dydžio, tvirtos. Šios veislės braškes dažniausiai galima aptikti prekybos centrų lentynose.
  • Flair (ankstyva) - nauja veislė, uogos vienos iš skaniausių, tačiau derlius nėra labai gausus, veislė jautresnė augimo sąlygoms, todėl rekomenduojama auginti šiltnamiuose.
  • Honeoye (ankstyva) - vienos iš labiausiai mėgstamų, klasikinės braškės, vidutinio dydžio, skanios, ilgai dera, gerai išsilaiko nuskintos, kereliai atsparūs ligoms ir šalčiui.
  • Korona (vidutinio ankstyvumo) - uogos didelės ir minkštos, tamsiai raudonos, saldžios ir skanios, kvapnios. Kereliai duoda didelį derlių, atsparūs ligoms ir šalčiui.
  • Kent (vidutinio ankstyvumo) - uogos sultingos, iš pradžių didelės, vėliau - susmulkėja, širdies formos. Kereliai atsparūs ligoms.
  • Lambada (labai ankstyva) - išskirtinė savybė -  labai skanios uogos. Derlius nebūna labai gausus. Kereliai vidutiniškai atsparūs ligoms.
  • Rumba (ankstyva) - viena populiariausių veislių, uogos didelės, kūgio formos, saldžios, kereliai gerai auga, atsparūs šalnoms ir ligoms, tinka auginti tiek lauke, tiek šiltnamyje.
  • Sonsation (vidutinio ankstyvumo) - nauja veislė, dera gausiai, uogos labai skanios, saldžios, pakankamai didelės, kereliai atsparūs ligoms, jautresnės šalčiui.
  • Vibrant (ankstyva) - ilgai ir gausiai dera, uogos didelės, skanios, saldžios, gražios, tvirtos, kereliai atsparūs ligoms ir šalčiui.
  • Venta (vidutinio ankstyvumo) - lietuviška veislė, derlinga, uogos didelės ir skanios labai saldžios, tačiau nelabai atsparios transportavimui. Kereliai atsparūs šalčiams, vidutiniškai atsparūs ligoms.

Vėlyvos ir vidutinio vėlyvumo

tai tos braškės, kurios pradeda derėti maždaug nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio. Populiariausios Lietuvoje auginamos šios veislės:

  • Elegance (vidutinio vėlyvumo) - uogos tikro kūgio formos, ryškaus kvapo, skanios, gerai laikosi, kereliai tvirti, aukšti, duoda gerą derlių.
  • Faith (vėlyva) - iš naujesnių veislių, dera gausiai, uogos didelės, saldžios ir skanios, vienodos formos. Vidutiniškai atsparios ligoms.
  • Florence (vėlyva) - uogos tamsiai raudonos, didelės, sultingos, skanios, kereliai derlingi, atsparūs ligoms ir šalčiui.
  • Magnus (labai vėlyva) - nauja veislė, uogos didelės, skanios, dera gausiai, šviesiai raudonos spalvos.
  • Malvina (labai vėlyva) - labai derlingos, atsparios šalnoms ir ligoms, uogos didelės ir labai skanios, tipinės “tikros” braškės, ilgai dera. 
  • Polka (vidutinio vėlyvumo) - sena veislė, vienos iš skaniausių uogų, uogos labai saldžios, sultingos, raudonos, minusas, kad antraisiais augimo metais uogos linkusios susmulkėti.
  • Salsa (vidutinio vėlyvumo) - uogos didelės, sultingos, kereliai derlingi, atsparūs šalčiams ir ligoms.
  • Symphony (vidutinio vėlyvumo) - gausiai dera, kereliai atsparūs šalčiui ir ligoms, tvirti, vešlūs. Uogos - gražios, tvirtos, saldžiarūgščio skonio, vidutinio dydžio.
  • Sonata (vidutinio vėlyvumo) - uogos didelės, saldžios, skanios, intensyviai raudonos spalvos, kereliai stiprūs, augūs, atsparūs šalnoms. Vienos iš skaniausių ir populiariausių braškių.
  • Sussette (vėlyva) - labai derlinga, uogos šviesiai raudonos spalvos, skanios, kereliai atsparūs ligoms.

Remontantinės braškės

tai tokia braškių rūšis, kurios dera visą sezoną - nuo pavasario iki vėlyvo rudens (gali derėti net iki šešių mėnesių). Remontantinės braškės vienu metu ir žydi ir nokina uogas, todėl jų derlius nėra toks gausus kaip ankstyvųjų ar vėlyvųjų, tačiau pastovus visą sezoną. Populiariausios remontantinių braškių veislės:

  • Amandine - viena iš derlingiausių ir ankstyviausių veislių, uogos skanios, didelės, kereliai atsparūs šalčiui ir ligoms.
  • Bravura - nauja derlinga veislė, uogos vidutinės ir didelės, saldžios, skanios, klasikinės raudonos spalvos, apvalesnės formos, transportabilios.
  • Capri - nauja, derlinga (iki 2 kg iš vieno krūmo) veislė, didžiausią derlių duoda pirmaisiais ir antraisiais metais, vėliau derlingumas mažėja. Išaugina nedaug ūsų. Uogos labai saldžios, tvirtos, didelės. Krūmeliai atsparūs ligoms, šalčiams ir sausroms.
  • Charlotte - nors ši veislė nepasižymi ypatingai gausiu derliumi (iki 1 kg iš krūmo), tačiau uogos yra labai saldžios ir sultingos, turtingo aromato ir malonaus poskonio. Uogos - apvalios kūginės formos, vidutinio dydžio. Krūmeliai kompaktiški, ūsų leidžia nedaug. Auginama šildomuose šiltnamiuose, derlių gali duoti ištisus metus. Pakankamai atspari šalčiams, tačiau mažiau tolerantiška sausrai, atspari ligoms. Dėl mažo derliaus ir neatsparumo transportavimui, nėra tinkama komerciniam auginimui.
  • Favori - daugelio labai vertinama veislė už labai skanias, kvapnias ir saldžias uogas, kurios be to, dar ir gerai išsilaiko, tinka auginti ir atvirame grunte ir šiltnamyje.
  • Florentina - klasikinio skonio, anksti pradedanti derėti, uogos tvirtos, šviesiai raudonos spalvos.
  • Furore - nauja, labai derlinga veislė, kurios uogos gana didelės, šviesiai raudonos spalvos, taisyklingo kūgio formos, gero skonio, tvirtos, daugiau orientuota į komercinį auginimą, kereliai atsparūs ligoms ir šalčiams.
  • Ostara - viena populiariausių veislių, derlinga, uogos nedidelės ir vidutinio dydžio, klasikinio braškių skonio, netransportabilios, kerelis atsparus ligoms, lengva prižiūrėti, nereiklios.
  • Hummi Gento - uogos didelės, saldžiarūgštės, mažai aromatingos, kereliai vidutiniškai atsparūs ligoms ir šalčiams, derlinga.
  • Malga - palyginus nauja veislė (išvesta 2018 m.), derlinga, uogos didelės ir labai didelės, taisyklingo kūgio formos bei saldžios, sultingos, veislė atspari ligoms, todėl labai tinka ekologiniams ūkiams.
  • Mariguette - nauja, šiuolaikinė braškių veislė. Uogos kvapnios, saldžios, tvirtos ir didelės, šviesesnės raudonos spalvos. Gerai auga konteineriuose, kur ribota vieta.
  • Mara des Bois - derlinga, uogos tamsiai raudonos, vidutinio dydžio, turi žemuogių kvapą, labai skanios, atspari ligoms ir šalčiams.
  • Monterey - JAV Kalifornijoje išvesta derlinga veislė labiau orientuota į komercinį auginimą, uogos labai gražios ir skanios, didelės, tamsiai raudonos spalvos, tvirtos, vienodos formos.
  • Murano - uogos skanios, sultingos, taisyklingo pailgo kūgio formos, skaisčiai raudonos spalvos, tvirtos, todėl atsparios transportavimui. Veislė derlinga - iš vieno krūmo per vieną sezoną galima išauginti iki 1,1 kg braškių. Pasibaigus auginimo sezonui, uogos tampa mažesnės, tačiau nepraranda savo skonio. Kereliai atsparūs ligoms, šalčiams ir karščiams, lengva prižiūrėti, nereiklūs.
  • San Andreas - Kalifornijoje išvesta veislė, uogos didelės, tvirtos, skanios ir saldžios su braškių aromatu, visos vienodos formos, kereliai atsparūs ligoms, tačiau mažiau atsparūs šalčiams, rekomenduojama auginti po priedanga.
  • Selva - veislė daugiau orientuota komerciniam auginimui, uogos nėra labai išraiškingo skonio ir kvapo, nors dera labai gausiai, uogos didelės, tvirtos, kereliai atsparūs ligoms ir šalčiui, geriausia derlių duoda pirmaisiais ir antraisiais metais.
  • Sweet Ann - palyginus nauja veislė, išskirtinio skonio, labai saldžios, didelės, taisyklingos kūgio formos uogos, kereliai derlingi, atsparūs ligoms, tinkama auginti ekologiniuose ūkiuose.
  • Vima Rina - tipiška remontantinių braškių veislė. Pagal uogų skonį laikoma viena iš geriausių remontantinių braškių veislių. Krūmeliai ​​užaugina daug lapų, kurie karštu oru gali apsaugoti uogas nuo stiprios saulės. Veislė atspari žiemos šalčiams ir neblogai toleruoja sausrą bei atspari daugeliui ligų. Auginant šildomame šiltnamyje ir naudojant papildomą apšvietimą, uogos gali nokti iki Naujųjų metų. Tada krūmams reikia trumpos 2–3 mėnesių pertraukos, o tinkamai prižiūrint, kitas derlius gali pasirodyti jau nuo balandžio-gegužės mėnesių. Auginant po agro danga pirmąjį derlių galima gauti gegužę, o uogos derės iki lapkričio. Atvirame lauke šios veislės braškės vidutiniškai duoda 2–3 derliaus bangas -  nuo birželio iki pirmojo šalčio.
  • Vivara - labai derlinga (iki 2 kg uogų vienam krūmui per sezoną), uogos didelės, saldžios, gražios, tvirtos. Kereliai atsparūs šalčiams, žiemoja nedengti, taip pat atsparūs ir karščiams. Tinka auginti atvirame grunte ir šiltnamyje. Gerą derlių duoda iki 5 metų. Veislė atspari daugeliui braškių ligų, todėl tinkama ekologiniams ūkiams, kur auginama be chemijos. 

Taigi, kokią veislę pasirinkti padės šie kriterijai: skonis, kvapas, derlingumas, atsparumas ligoms ir aplinkos sąlygoms. Svarbu, kad uogos būtų skanios, didelės, saldžios, kvapnios ir transportabilios, gražiau, kai visos būna vienodos formos. Tačiau viskas priklauso nuo daigų kokybės, todėl geriau rinkti iš patikimų pardavėjų ir įsigyti kaip įmanoma aukščiausios kokybės daigus.
Norint kuo anksčiau sulaukti uogų, reikia rinktis ankstyvas ir labai ankstyvas veisles ir jas auginti šiltnamiuose arba lauke po priedanga. Na, o norint skanauti uogas kuo ilgiau visą sezoną, reikėtų rinktis derinant pačias ankstyviausias, vidutines ir vėlyviausias veisles.

Skaniausios braškių veislės

Skonis - labai individualus dalykas, ne be reikalo egzistuoja posakis “skonis draugų neturi”, tad, kas skanu vienam - kitam taip gali visai ir nepasirodyti. Todėl, nurodyti kokių veislių braškės yra pačios skaniausios, neįmanoma dar ir dėl to, kad nuolat atsiranda naujų veislių pasižyminčių vis geresnėmis skoninėmis ir augimo savybėmis. Tačiau galima įvardinti veisles, kurios pasiteisina ir metai iš metų susilaukia daugiausiau įvertinimų kaip labai saldžios ir skanios braškės: iš ankstyvųjų ir vidutinio ankstyvumo veislių - Allegro, Daroyal, Ines, Honeoye, Flair, Elkat, Elsanta, Korona, Rumba, Lambada, Sonsation, Venta, iš vidutinio vėlyvumo ir vėlyvųjų - Asia, Faith, Florence, Malvina, Polka, Sonata, iš remontantinių - Capri, Charlotte, Favori, Ostara, Murano, Sweet Ann, Vima Rina, Vivara, Mara des Bois. 

Žembraškės - kas tai?

Žembraškės - tai naujas tarprūšinis hibridas gautas sukryžminus žemuoges ir braškes ir pasižymintis šių dviejų uogų savybėmis, sparčiai populiarėjantis sodininkų mėgėjų tarpe. Žembraškės populiarėja dėl savo nereiklumo auginimo sąlygoms, gausaus derliaus ir gero skonio uogų. Jos atsparios žiemos šalčiams, vasaros karščiams ir sausroms bei daugeliui ligų, vienoje vietoje gali derėti 4-5 metus. Uogos saldžios, turi muskatinį aromatą, tvirtos, tamsiai raudonos spalvos, įdomios pailgos formos. Viena derlingiausių ir kokybišką derlių išauginanti veislė yra Kupchikha, Penelope, Kokinskaya, Raisa, sukurtos Rusijoje. Vienas krūmas per sezoną gali duoti iki 2 kg uogų. Kiekviename krūme vienu metu gali būti iki 35 žiedų.

Kas tie šaldyti (frigo) braškių daigai?

Ieškant įsigyti braškių daigų dažnai randama informacija, kad parduodami šaldyti (frigo) daigai. Tai, kas tie šaldyti (frigo) daigai? Dažniausiai tai būna iš Olandijos atvežti elitiniai šaldyti braškių daigai. Daigai iškasami lapkričio - gruodžio mėnesiais, išrūšiuojami pagal kategorijas, supakuojami ir užšaldomi. Toks braškių daigų paruošimas leidžia kontroliuoti derėjimą ir turėti produkciją norimu laiku. Apytiksliai frigo daigais sodintos braškės dera po 2 mėnesių nuo pasodinimo. Geriausias laikas sodinimui lauke yra nuo balandžio vidurio iki gegužės vidurio, priklausomai nuo oro sąlygų. Teisingai pasodinus frigo daigus, garantuotas 99 proc. jų prigijimas ir derėjimas tais pačiais metais. Pagal dydžius daigai skirstomi į kategorijas (B, A, A+ ir A++). Kuo aukštesnė kategorija, tuo didesnis uogų derlius gaunamas pirmąjį sezoną.
Sodinimui paruoštas daigas atrodo nepatraukliai, yra be lapų, tačiau būtent tokius ir reikia rinktis. Pajutę šilumą, daigai sparčiai skleidžia lapus ir įsitvirtina naujoje vietoje.